Τελικά είναι επικίνδυνη η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια νόσος που επανέρχεται κάθε χρόνο με επιδημική μορφή κυρίως τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη, που όμως προκαλεί βαρύτερη νόσο από το κοινό κρυολόγημα. Χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό πάνω από 39ο C, καταρροή, βήχα, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες και διαρκεί συνήθως 5-7 ημέρες. Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία παιδιά και ένας στους δέκα ενήλικες θα νοσήσει κάθε χρόνο από γρίπη. Συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, κάποιες φορές όμως συμβαίνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα και άλλες, όλες σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις που απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του ιού της γρίπης, κάθε χρόνο όμως μας επισκέπτονται μόνο τρεις τύποι, ο Η3Ν2, ο Η1Ν1 και ο Β. Και οι τρεις αυτοί τύποι υπάρχουν στο αντιγριπικό εμβόλιο που γίνεται κάθε χρόνο και το οποίο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές των υπολοίπων εμβολίων. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη ενασχόληση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας με τη νοσηρότητα της γρίπης υπερτονίζοντας την επικινδυνότητά της με αποτέλεσμα να προκαλείται αγωνία και πανικός στον κόσμο. Η πραγματικότητα είναι ότι ανέκαθεν η γρίπη προκαλούσε επιπλοκές σε μικρό αριθμό ασθενών και ήταν θανατηφόρος σε ακόμα μικρότερο αριθμό, παρόμοιο με αυτόν των τελευταίων ετών, απλώς παλαιότερα αυτό δεν γινόταν γνωστό στο ευρύ κοινό. Ο πανικός και η σύγχυση δυστυχώς ενισχύονται ακόμα περισσότερο με τα όσα συνέβησαν το 2009 με το έκτακτο αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφόρησε μόνο εκείνη τη χρονιά και συνοδευόταν από αυξημένο αριθμό παρενεργειών και αρκετή συνωμοσιολογία όσον αφορά το αν ήταν πραγματικά απαραίτητο ή εξυπηρετούνταν οικονομικά συμφέροντα των εταιριών. Ας ξεδιαλύνουμε λοιπόν κάποια πράγματα.

Είναι δικαιολογημένος ο πανικός που επικρατεί κάθε χειμώνα για τη γρίπη;

ΟΧΙ! Δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Η γρίπη υπήρχε και θα υπάρχει και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τα ΜΜΕ θα πρέπει να φιλτράρονται από την υπερβολή τους.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε;

Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με πολλούς ανθρώπους σε μικρούς και κλειστούς χώρους όταν υπάρχει επιδημία γρίπης ή αν αυτό είναι απαραίτητο η προαιρετική χρήση απλής μάσκας προσώπου βοηθάει. Καλή υγιεινή χεριών και τακτική χρήση αντισηπτικών. Καλή διατροφή και επαρκής χρόνος ανάπαυσης και ύπνου. Όταν βήχουμε, το κάνουμε μπροστά στον αγκώνα μας ώστε να μη μεταδίδουμε εμείς τον ιό της γρίπης.

Να κάνουμε το εμβόλιο; Προστατεύει; Δεν είναι επικίνδυνο;

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό και με εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες, πολύ πιο σπάνιες από τις επιπλοκές της ίδιας της γρίπης. Επομένως συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον επιθυμεί να προστατευτεί ενώ θεωρείται υποχρεωτικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα, ευαισθησία σε λοιμώξεις κ.α.). Το παρόν εμβόλιο δεν έχει σχέση με το έκτακτο εμβόλιο του 2009 παρόλο που καλύπτει τον πανδημικό τύπο Η1Ν1. Μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο ακόμα και κάθε χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για τον οργανισμό μας, αντίθετα έχουμε μεγάλο όφελος λόγω της προστασίας που παρέχει.


Συμπερασματικά
η γρίπη είναι μια νόσος που προσβάλλει μεγάλο αριθμό ανθρώπων κάθε χρόνο, ενώ σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις προκαλεί επιπλοκές και είναι επικίνδυνη. Δεν χρειάζεται να υποκύπτουμε στον πανικό που διαδίδουν τα ΜΜΕ. Καλή υγιεινή και αποφυγή συγχρωτισμού είναι απλά μέτρα που μπορούν να μας προστατέψουν. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και ζητήστε τη συμβουλή του.